Utbytesstudent på High School i USA

High School i USA (Classic Programme)

Under ditt år som utbytesstudent i USA, kommer du att lära dig massor och förbättra din engelska och samtidigt uppleva livet på en amerikansk High School.

USA har alltid varit det mest populära resmålet för våra deltagare. Att få uppleva det typiska ”American way of life” samt stämningen och andan på en amerikansk High School är och förblir drömmen för många ungdomar världen runt.

Förutom värdfamiljen utgör din High School en viktig del av vistelsen. I vårt program accepteras bara skolor som utmärker sig genom hög standard och en positiv, social atmosfär. Skolåret kan vara indelat i två eller tre terminer. På morgonen hämtas eleverna av skolbussen och anländer punktligt till första lektionen (ca klockan 8, ibland tidigare!).

Efter tredje eller fjärde lektionen är det lunchrast. Sista lektionen slutar vid tretiden på eftermiddagen. Därefter skjutsas eleverna hem igen med skolbuss.

Från måndag till fredag har man sex ämnen som är samma varje dag. Ämnesvalet är därför viktigt. Undervisningen börjar ungefär en vecka efter ankomsten (någon gång i slutet av augusti eller början av september) och slutar i maj eller juni.

Val av ämnen på High School

Under hela skolåret, men speciellt vid terminens början, får varje elev studievägledning av en så kallad Guidance Counselor, en SYV-konsulent. Eftersom man kan välja bland över 100 olika ämnen är det naturligtvis mycket viktigt att man väljer ”rätt”. Om man trots allt skulle välja ”fel” ämne kan man för det mesta byta under de första veckorna. Eleverna delas inledningsvis in i klasserna 10, 11 och 12 beroende på tidigare skolresultat. För utbyteseleverna har detta mer ett symboliskt värde, eftersom det är vanligt att elever från olika årgångar läser samma ämneskurs om de uppfyller kraven. Förutom de obligatoriska ämnena som US History, Civics och Engelska finns det många ämnen som man kan välja efter tycke, smak och intresse.

Sport & Fritid

Utöver ämnena på det normala schemat erbjuder skolan även ”extracurricular activities” som är typiska för High Schools. Dessa aktiviteter är frivilliga och varar till kl. 17 eller 18. Även nu står skolbussarna beredda att skjutsa hem eleverna. Man kan välja mellan många sportgrenar som amerikansk football, baseboll, volleyboll, ishockey eller friidrott. Man kan gå med i skolorkestern eller olika klubbar och hobbyverksamheter med inriktning på foto, cheerleading eller drama. Att delta i dessa aktiviteter ger en social förankring – man lär känna folk, knyter kontakter och får vänner. Utbyteseleverna rekommenderas särskilt att engagera sig i klubbverksamhet. Alla de timmar som tillbringas inom skolans område lägger grunden för den speciella ”School Spirit” som innebär att man helt går upp i sin skola. Denna utpräglade skolanda kommer till uttryck under sportmatcherna på veckosluten, då olika High Schools tävlar mot varandra, och den får näring av elevernas entusiasm för sin skola. Men även på kvällarna är skolan öppen för konserter, teateruppsättningar, danser och fester. Höjdpunkten är avslutningsbalen ”the Prom”, som sätter en vacker punkt för läsåret.

High School USA (Select Programme)

Om du själv vill välja skola och region där du vill plugga och bo, kan du ansöka till vårt Select Programme. Du kan då välja ett distrikt där det finns ett flertal utvalda skolor. Detta program ger dig frihet att välja ett distrikt men är samtidigt betydligt dyrare än vårt Classic Programme. Du får betala skolavgiften samt att värdfamiljerna i detta program får ekonomisk ersättning. New York Orientation Camp är självklart inkluderat även för dig som väljer High School Select, men bara om du startar ditt år under sommaren. High School select är perfekt om du ansöker sent, eller efter den sista ansökningsdagen för Classic programme, eller och du vill hålla på med en speciell sport. Kontakta oss för mer information om priser och utvalda skolor i de större städerna. Vi har samarbeten med skolor i delstaterna Arizona, Arkansas, Kalifornien, Colorado, Florida, Georgia, Idaho, Iowa, Kansas, Maine, Massachusetts, Nevada, New York, North Carolina, Texas, Virginia, Washington och Wisconsin.

Programavgift och datum 2015-16 Classic Programme

Ett helt skolår (aug/sept-maj/juni)

63 900 SEK

En termin (aug/sept-jan eller jan-maj/juni)

59 900 SEK

Sista ansökningsdag

Sista ansökningsdag för att kunna önska region: 30 november 2014, därefter tillkommer en avgift på

SEK 4000 för din regionsönskan.

Sista ansökningsdag för ett helt skolår samt en termin med start aug/sept 2015: 31 mars 2015

Sista ansökningsdag för en termin med start jan 2015: 30 september 2014

Programavgift och datum 2015-16 Select Programme (maila oss för prislista)

Ett helt skolår (aug/sept-maj/juni)

Från 90 000 SEK

En termin (aug/sept-jan eller jan-maj/juni)

Från 80 000 SEK

This website is using Cookies. Click here for more information OK