Utbytesår på colegio i Spanien

Utbytesår i Spanien

För många svenskar är Spanien ett underbart semesterland. Men hur är det med den spanska kulturen och det spanska språket? Den rika kulturen och det pulserande livet gör Spanien till ett idealiskt land för utbytesstudenter. Du kommer snart att märka att Spanien har mer att bjuda på än paella, danser och tjurfäktning. ”España es diferente” – Spanien är annorlunda och det kommer du att märka. I arkitektur, musik, dans, mat, seder, traditioner och folkfester har många kulturer satt sina spår. Och de upprätthålls, vårdas och levs intensivt än idag. Redan det berömda ”feria de abril” lockar år för år tusentals turister från hela världen till Sevilla.

Ett uttryck för landets kulturella mångsidighet är de olika språk som talas i Spanien. En stor del av spanjorerna talar kastilianska som är det vi oftast kallar spanska. I vissa regioner talas katalanska, baskiska eller galiciska. I våra värdfamiljer och på skolorna dit vi skickar våra utbyteselever talas dock den kastilianska spanskan. Spanskan hör till de mest talade språken i världen och ur yrkessynpunkt får det mer och mer betydelse. I svenska skolor har ju även spanskan gått om tyskan som andra språk så det är definitivt ett språk som många svenskar önskar kunna prata. Du kommer att kunna prata flytande efter ett år med into i Spanien.

Spanjorerna

Med sitt öppna och hjärtliga sätt gör spanjorerna det lätt för utbyteseleverna att känna sig hemmastadda och att få goda vänner. Livet i Spanien utspelas mycket i familjerna och framförallt ”utomhus” – på torgen och gatorna i städer och byar. I barerna och krogarna hittar man folk i alla åldrar. Man går gärna ut, träffas på någon bar i kvarteret och äter ”tapas” eller går på bio med familj eller vänner. Dagens rytm är annorlunda än hos oss: livet levs mer om kvällarna än i Sverige. Man äter till exempel sällan middag före klockan 9 på kvällen. Och i vissa regioner är den typiska spanska ”siestan” alltid en fast programpunkt på dagen. En lugn stund och kanske en tupplur helt enkelt.

Skolsystemet

Skolsystemet är indelat i tre stadier. Grundskolan omfattar årskurserna 1 till 6. Fortsättningsskolorna (E.S.O.) omfattar mellanstadiet med årskurserna 7 till 10 och högstadiet består av årskurserna 11 och 12. Där börjar de spanska eleverna att specialisera sig. Utöver de obligatoriska ämnena kan de välja fördjupningar inom t.ex. naturvetenskap, konst, teknologi eller humaniora. En typisk skoldag börjar klockan 9:30 och slutar klockan 14:30. Lunchpaus är mellan 11:30-12:30. Skolåret börjar kring mitten av september och pågår till mitten av juni. I slutet av april / början av maj slutar dock ofta den reguljära undervisningen på ett spanskt colegio och eleverna förbereder sig för intagningsproven till universiteten.

Programavgift och datum 2015-16

Ett helt skolår (september - juni)

71 900 SEK

En termin (sep - jan eller jan - juni)

61 900 SEK

3 månader från september eller januari

45 900 SEK

1 månad juni/juli/augusti

37 000 SEK

Sista ansökningsdag

Sista ansökningsdag för ett helt skolår samt en termin med start aug/sept 2015: 31 mars 2015

Sista ansökningsdag för en termin med start jan 2016: 1 oktober 2015

Sista ansökningsdag för en termin med start jan 2015: 1 oktober 2014

This website is using Cookies. Click here for more information OK